Choď na obsah Choď na menu

Vechtende IJslanders schrijven historie tegen Engeland

27 juni 2016 – IJsland heeft op sensationele wijze de laatste plek in de kwartfinales bemachtigd. Ondanks een achterstand binnen een paar minuten, wist het Engeland op pure wilskracht te verslaan. En daar had het niet eens een verlenging voor nodig: 1-2.

Waar je als voetballiefhebber weleens voor vreest na de groepsfase, zijn wedstrijden waarin beide ploegen vooral geen goal willen incasseren. Risicoloos spel, weinig spektakel, wachtend op die ene kans die er altijd wel komt. Maar dat was allesbehalve het geval bij Engeland - IJsland. De aanwezige supporters waren binnen 20 minuten al getuige van maar liefst drie doelpunten. En degenen die het vaakst konden juichen, waren de fans in het blauw; IJsland sloeg in korte tijd verrassend genoeg twee keer toe tegen het kwalitatief sterke Engeland.

Ook in de slotfase, met Vardy én Marcus Rashford, lukte het Engeland niet om zich terug te vechten. Er kwam geen gelijkmaker en de spelers van IJsland schrijven geschiedenis. Nice ontplofte, de blauwe aanhang kon het niet geloven. Evenals de verbijsterde aanhang van Engeland. Voor de één een deceptie, voor de ander een wonder dat zich voltrokken heeft.